Πέμπτη 16 Αυγούστου 2007

Φωτιές και στην έρευνα!

Ή πως αυτή η κυβέρνηση έχει βαλθεί να κάνει το πανεπιστήμιο καμένη γη

Το άρωμα των πρόωρων εκλογών, με ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης στο κεντρικό σκηνικό εξ’αιτίας της πίεσης των λαϊκών αντιδράσεων, έχει καταλάβει όλη την χώρα ενώ με διάφορους τρόπους συνεχίζεται η μεταρρυθμιστική επίθεση της κυβέρνησης. Μέσα λοιπόν στο σκάνδαλο των ομολόγων που όλο και νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως αποδεικνύοντας πως τα δεδουλευμένα των εργαζομένων γίνονται ο καλύτερος τζόγος αλλά και με την καταστροφή της όποιας εναπομείναντος φύσης, με τις εγκληματικού τύπου πυρκαγιές σε όλη την χώρα έρχεται και η ατζέντα με τους νόμους που θα κατατεθούν στα θερινά Τμήματα της Βουλής. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας από μεριάς Ν.Δ. και το βάρος της πίεσης του εκπαιδευτικού κινήματος, η κυβέρνηση επιλέγει το θερινό τμήμα (όπου οι φοιτητές δεν έχουν διαδικασίες) για να προωθήσει τις αλλαγές σε Μεταπτυχιακά και Έρευνα, ενώ παράλληλα προχωρά την συγκρότηση του σκληρά αναδιαρθρωμένου Διεθνούς Πανεπιστημίου Θες/νίκης και εξαγγέλει το προχώρημα των αναδιαρθρώσεων.

Τι είναι και τι θέλουν τα νέα νομοσχέδια για την έρευνα και τα μεταπτυχιακά:

Την περίοδο αυτή προωθείται το νομοσχέδιο για την έρευνα, ένα ν/σ που προσπαθεί να ελέγξει και να δημιουργήσει άλλου τύπου κριτήρια για την έρευνα, να βαθύνει την σύνδεση με τις ανάγκες της κερδοφορίας της αγοράς, να προχωρήσει περαιτέρω την απαξίωση των πτυχίων και των σπουδών:
Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που οξύνει την ανταποδοτική και επιχειρηματική λειτουργία, ορίζοντας ότι πανεπιστήμια, ιδιωτικά ερευνητικά και επιχειρηματικοί όμιλοι, θα είναι ‘’ισότιμοι’’ στην παραγωγή και σχεδιασμό της έρευνας.

Μεταφέρει την χάραξη πολιτικής και κατευθύνσεων στην έρευνα καθώς και τον καθορισμό του αντικειμένου της σε φορείς όπως ο Σ.Ε.Β., επιχειρήσεις και κρατικούς ‘’διορισμένους’’, διεθνείς οργανισμούς (όπως το ΝΑΤΟ), συστήνοντας έτσι ένα νέο φορέα, το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας. Συστήνει ακόμα και Υπουργείο (!!!) ‘’έρευνας τεχνολογίας και καινοτομίας’’ !!

Επιπλέον, εισάγει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο λογικές αξιολόγησης και ανταποδοτικότητας για κάθε ίδρυμα ή ινστιτούτο που αναλαμβάνει μια οποιαδήποτε δραστηριότητα –‘’δράση’’- εκπόνησης ενός ερευνητικού. Με άλλα λόγια, και σε σύνδεση με την χρηματοδότηση, το Υπουργείο θα χρηματοδοτεί ένα ίδρυμα μόνο στο βαθμό που καταφέρνει να πληροί μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις, που θα κάνουν την ερευνητική του δραστηριότητα άμεσα αξιοποιήσιμη από τις εκάστοτε βραχυπρόθεσμες παραγωγικές ανάγκες! Χαρακτηριστικά όπως αναφέρεται στο ν/σ: ‘’Αναβάθμιση και υποστήριξη των εργαστηρίων Πανεπιστημίων/ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων που παρέχουν διαπιστευμένες υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας προς παραγωγικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό..’’


Με άλλα λόγια, επιχειρείται η περαιτέρω σκλήρυνση του ελέγχου της έρευνας με κριτήρια των επιθυμιών της κυβέρνησης, του ΣΕΒ και των υπουργείων χτυπώντας κεκτημένα της νεολαίας και των εργαζομένων.

Πακέτο είναι και το εξαγγελούμενο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, που έρχεται να συμπληρώσει το εφιαλτικό όραμα του Υπουργείου για τα πανεπιστήμια, με την ολοένα και μεγαλύτερη επιχειρούμενη απαξίωση των πτυχίων και των σπουδών, την εκμετάλλευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και την εισαγωγή ανταποδοτικών κριτηρίων.

Συγκεκριμένα, ο ρόλος των μεταπτυχιακών σπουδών αλλάζει σε μια σαφώς αντιδραστική κατεύθυνση:
Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι, πέρα από μια ακαδημαϊκή αναγνώριση, μετατρέπονται πλέον σε επαγγελματικούς τίτλους, προχωρώντας έτσι την απαξίωση και την συρρίκνωση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων των πτυχίων.

Η κτήση ΜΔΕ γίνεται προαπαιτούμενο για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής γεγονός που βοηθά στην πλήρη εισαγωγή και εδραίωση των ΜΔΕ στις σχολές, ανοίγοντας έτσι παράλληλα και ακόμα καλύτερο έδαφος για την εισαγωγή των 2 κύκλων σπουδών.

η επιστημονική περιοχή του μεταπτυχιακού ακολουθεί την πολυδιάσπαση, βαθαίνει την προσαρμογή της στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.




Τα μεταπτυχιακά προγράμματα θα αρχίσουν να αποκτούν δίδακτρα (ενδεχομένως και αρκετά ψηλά) ή θα χρηματοδοτούνται (και άρα κατευθύνονται) από εξωτερικούς φορείς, ενώ θα καταρτίζουν και εκθέσεις σκοπού-στόχου ανταγωνιστικότητας. Χαρακτηριστικό είναι ότι αναφέρεται ότι το Υπουργείο θα χρηματοδοτεί μόλις 1 (ένα) μεταπτυχιακό πρόγραμμα ανά Τμήμα.

Συνολικά ο ίδιος ο χαρακτήρας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων όσο αυτός καθορίζεται με ανταποδοτικά και επιχειρηματικά κριτήρια τόσο θα ακολουθεί περισσότερο τις ανάγκες της αγοράς σε επαγγελματικό επίπεδο ενώ παράλληλα θα μιλάμε για ένα πιο σκληρό, πειθαρχημένο και εντατικοποιημένο καθεστώς μεταπτυχιακών σπουδών, απλήρωτης και ανασφάλιστης δουλειάς.


Οι επιχειρούμενες αλλαγές σε Μεταπτυχιακά και έρευνα συνδέονται άμεσα με τους στόχους της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Βασικός στόχος της πολιτικής της Ε.Ε. (στης οποίας το πνεύμα είναι όλες οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις της τελευταίας δεκαετίας), έτσι όπως διατυπώνεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβόνας το 2000 είναι ’να καταστεί η Ε.Ε. η ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη οικονομία της γνώσης ανά την υφήλιο’’. Αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ευρύτερης επιχειρούμενης επίθεσης σε εκπαίδευση και εργασία.

Ποια η κατάσταση σήμερα στα πανεπιστήμια;

Ήδη, από τις πρώτες κιόλας εξαγγελίες οι αντιδράσεις στα πανεπιστήμια είναι σημαντικές. Πρόσφατη είναι και η Σύγκλητος της Πάτρας που πήρε σχετική απόφαση ενάντια στο νομοσχέδιο, ενώ για άλλη μια φορά οι φωνές του Υπουργείου για ‘’διάλογο’’ με την προαποφασισμένη ατζέντα ήταν στα όρια της κοροϊδίας.

Οι εξαγγελίες των νόμων αυτών, οι επίσης εξαγγελίες για το προχώρημα της εφαρμογής του νέου ν.πλαίσιο αλλά και των υπόλοιπων ψηφισμένων νόμων, χάρη στην δυναμική απάντηση του φοιτητικού κινήματος είναι σήμερα διακύβευμα, ενώ το σύνολο της εκπαίδευσης στέκεται αποφασιστικά ενάντια στους εκάστοτε ‘’διάλογους’’, το ξύλο ή τον πολιτικό τσαμπουκά. Οι νέοι νόμοι θα μείνουν και αυτοί στα χαρτιά και τα συρτάρια των εμπνευστών τους!

Οι φοιτητικοί σύλλογοι, παρά την εξεταστική και τον καύσωνα θα πρέπει να στείλουν το μήνυμα του αγώνα! Τα μεγαλειώδη φοιτητικά κινήματα απέδειξαν ότι μπορούν να κερδίσουν, έδειξαν ότι αυτή η πολιτική μπορεί να ανατραπεί. Ποιος ξεχνάει το φιάσκο της αναθεώρησης; Ποιος ξεχνάει την απίστευτη κοροιδία της ψήφισης ενός νόμου (πλαίσιο) με 80.000 φοιτητές να ξυλοκοπούνται έξω ακριβώς από την Βουλή; Είναι και πάλι σήμερα που το πανεκπαιδευτικό μέτωπο αλλά και συνολικά το μέτωπο νεολαίας και εργαζομένων που θέτουν και θα θέσουν την ανάγκη και τον δρόμο μπλοκαρίσματος της αναδιάρθρωσης, ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής.
Η σημερινή νεολαία, η γενιά των 800 ευρώ αλλά και αυτή που τα έβαλε με την Αναθεώρηση του Συντάγματος και νίκησε, η γενιά των 400+ Καταλήψεων είναι αυτή που θέλουν να επανδρώσει τις νέες θέσεις εργασίας που απαιτούν ευέλικτους και εύκολα εκμεταλλεύσιμους εργαζόμενου, που περιορίζεται στα σύνορα της στείρας εξειδίκευσης, του πλέγματος ειδίκευση-κατάρτιση της ΕΕ. Το μέλλον ανήκει σε αυτήν και δεν μπορεί να κάνει τίποτα λιγότερο από το να διεκδικήσει τη δυνατότητα για συνολική εποπτεία για το τι παράγει,που εργάζεται και για ποιον, να διεκδικήσει ενιαία πτυχία ανά γνωστικό αντικείμενο και να απαιτήσει έρευνα για την υπηρέτηση κοινωνικών αναγκών.

Η νέα χρονιά που μας έρχεται θα είναι καυτή. Αν το Υπουργείο να έρθει σε κόντρα με τα συμφέροντα των φοιτητών, τα όσα έχουμε δει έως τώρα είναι μόνο η αρχή. Από την έναρξη της νέας χρονιάς, οι φοιτητές στις επάλξεις για ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης με το Υπουργείο, από πολύ καλύτερη θέση!

Κάθε σύλλογος φοιτητών να πάρει θέση ενάντια στους νόμους και να συνεχίσει τον αγώνα του ενάντια στην αντι-εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Κάθε όργανο του πανεπιστημίου να τοποθετηθεί στην βάση των φοιτητικών συμφερόντων και να καταδικάσει τους νόμους αυτούς!
Να δώσουμε το πρώτο μεγάλο ραντεβού στην ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτέμβρη, και να αποτελέσει ορόσημο για τους νέους και δύσκολους αγώνες της επόμενης χρονιάς!

Απαιτούμε:
· Άμεση απόσυρση του νέου νομοσχεδίου για την έρευνα και για τα μεταπτυχιακά
· Καμία εφαρμογή-απόσυρση του αντιδραστικού νόμου-πλαίσιο
· Απόσυρση των νόμων για ΙΔΒΕ-Αξιολόγηση
· Όχι στα Μ.Δ.Ε. και την υποβάθμιση του πτυχίου-Κανένα Μ.Δ.Ε στις σχολές
· Έρευνα προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι του Σ.Ε.Β. και των επιχειρήσεων
· Ενιαία, δημόσια και δωρεάν Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση για όλους


Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση
Πάτρας σε ΑΕΙ κ’ ΤΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: